Doubles

Zdrowa dieta a trądzik

Zdrowa dieta a trądzik

Zdrowa dieta na trądzik to taka, która nie zawiera zbyt dużo cukru. Cukier jest obecny niemal we wszystkim, co jemy i trudno go wyeliminować z naszej diety. Powinniśmy ograniczyć spożycie cukru jedynie do ilości pochodzącej z owoców, natomiast cukier pochodzący z innych źródeł może zaostrzyć trądzik i przyczynić się do wielu problemów zdrowotnych. Kolejnym problemem jest zawartość cukru w nieekologicznych produktach mlecznych. Dlatego też, jeśli szukasz sposobu na naturalne oczyszczenie skóry z trądziku, przeczytaj uważnie ten artykuł.

Niniejszy artykuł powstał dzięki wsparciu serwisu miamoda.pl

Orzechy pomagają pozbyć się trądziku

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na pozbycie się trądziku, jedz orzechy. Są one pełne składników odżywczych i świetnie wpływają na Twoją skórę. Jeśli jednak masz alergię na orzechy, lepszym wyborem może być ich unikanie. Niektóre orzechy, takie jak orzeszki ziemne, zawierają zapalne oleje roślinne i należy ich unikać. Możesz zastąpić je migdałami lub orzechami makadamia, które zawierają zdrowsze kwasy tłuszczowe.

Migdały są doskonałym źródłem cynku, który jest minerałem niezbędnym dla zdrowia skóry. Badania wykazały, że spożywanie tego składnika odżywczego może znacznie zmniejszyć trądzik i pomóc w gojeniu się blizn. Inne bogate w składniki odżywcze orzechy, takie jak orzechy laskowe, zawierają duże ilości witaminy E i mogą pomóc oczyścić skórę. Ponieważ jednak orzechy zawierają tłuszcze omega-6, być może będziesz musiała spożywać je z umiarem, jeśli chcesz utrzymać trądzik pod kontrolą.

Ciemna czekolada jest dobrym źródłem manganu

Chociaż nie ma bezpośredniego związku między ciemną czekoladą a trądzikiem, jest ona doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Poza niskim indeksem glikemicznym, ciemna czekolada zawiera znaczne ilości manganu. Jest również naturalnym antyoksydantem oraz dobrym źródłem witaminy C i żelaza. W celu zapewnienia zdrowej diety i walki z trądzikiem spróbuj ograniczyć spożycie mleka i innych produktów mlecznych. Zamiast tego spróbuj przestawić się na niesłodzone mleko migdałowe, konopne, z nerkowców i sojowe.

Kakao znajdujące się w ciemnej czekoladzie zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk i mangan. Badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady może poprawić funkcjonowanie serca i obniżyć ciśnienie krwi. Może również poprawić wygląd skóry i wzrok. Chociaż ciemna czekolada zawiera duże ilości cukru, powiązano ją z poprawą zdrowia skóry i ma wiele innych zalet.

Przeciwutleniacze pomagają w naprawie komórek

Chociaż nie jest jasne, w jaki sposób antyoksydanty zawarte w diecie mogą poprawić wygląd trądziku, wiadomo, że są one ważnym elementem pielęgnacji skóry. Związki te zwalczają wolne rodniki, czyli niestabilne cząsteczki, którym brakuje elektronu. Rodniki te sieją spustoszenie w błonach komórkowych i osłabiają funkcje bariery ochronnej skóry. Ponadto, przeciwutleniacze pomagają komórkom skóry zachować młody i zdrowy wygląd.

Jednym ze sposobów, w jaki przeciwutleniacze pomagają w walce z trądzikiem, jest zapobieganie stanom zapalnym. Stan zapalny spowalnia naturalne procesy naprawcze skóry, powodując widoczne uszkodzenia. Przeciwutleniacze zapobiegają temu zjawisku, ograniczając produkcję wolnych rodników. Witamina C jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy i może również zwiększać produkcję kolagenu oraz ochronną barierę wilgoci w skórze. Ponadto może pomóc w pielęgnacji skóry, minimalizując uszkodzenia spowodowane przez promienie UV i inne czynniki środowiskowe.

Nieekologiczny nabiał przyczynia się do powstawania trądziku

Większość z nas wie, że produkty mleczne zawierają hormony. Ale mleko zawiera ich jeszcze więcej. Krowy mleczne są poddawane działaniu sztucznych hormonów wzrostu, które zaburzają poziom hormonów w naszym organizmie. Hormony te są następnie przenoszone z krowy na nas poprzez mleko. Z kolei te hormony mogą wywoływać trądzik. Mleko nie tylko zawiera hormony wzrostu, ale ma także właściwości insulinogenne. Utrudnia to naszemu organizmowi regulację poziomu insuliny, która jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry.

Innym powodem, dla którego nabiał może powodować trądzik, jest wzrost poziomu glukozy we krwi. Badanie przeprowadzone na ponad 21 000 osób w wieku od 7 do 30 lat wykazało, że u osób spożywających produkty mleczne wzrastało ryzyko wystąpienia trądziku. Osoby, które wypijały jedną szklankę mleka dziennie, były bardziej narażone na rozwój trądziku. Kilka wskazówek, jak zmniejszyć trądzik, jedząc mniej nabiału, to unikanie nabiału nieekologicznego. Poza tym, nabiał zawiera również duże ilości hormonów związanych z trądzikiem.

Exit mobile version