Doubles

Tanie i naturalne sposoby na poprawę odporności w sezonie jesiennym

Tanie i naturalne sposoby na poprawę odporności w sezonie jesiennym

Sezon jesienny zbliża się nieubłaganie. Ciepłe dni oraz chłodne poranki i wieczory sprzyjają łapaniu przeziębień. Kluczem do dobrego samopoczucia jest wysoka odporność immunologiczna, którą można wspierać naturalnymi produktami, bez potrzeby wydawania pieniędzy na drogie witaminy czy leki. Wszystko, co niezbędne do wzmocnienia układu odpornościowego, można znaleźć w łatwo dostępnych artykułach spożywczych.

Jak wspomóc swój organizm i zapobiegać przeziębieniom?

Bardzo ważne są regularne posiłki, by odżywić komórki odpornościowe. Ciepłe, rozgrzewające śniadanie warto zjeść do godziny od wstania. Do pierwszego posiłku poleca się ciepłą wodę z cytryną. Cytrusy zawierają sporo bioflawonoidów, które chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto bogactwo witaminy C pomaga w odnowie komórek oraz tkanek. 

W sezonie jesienno-zimowym unikajmy spożywania alkoholu, ponieważ wypłukuje z organizmu ogrom cennych witamin i minerałów. Wyjątkiem jest dobrej jakości czerwone wino, które wypijane w dawce 100 ml do obiadu, wspomoże działanie układu immunologicznego. Pamiętajmy jednak o umiarze. Również inne używki, na przykład nikotyna, zmniejsza w organizmie ilość witaminy A, C, E oraz B. Jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez papierosów, warto w takim przypadku dostarczać organizmowi więcej przeciwutleniaczy. Znajdziemy je w zielonych warzywach, marchwi, cebuli, czosnku, cytrusach, orzechach. 

W funkcjonowaniu układu odpornościowego ważne okazują się również jelita, a dokładniej znajdujące się w nich bakterie. Postawmy więc na produkty zawierające żywe kultury bakterii wspomagające działanie jelit, takie jak dobrej jakości jogurty naturalne, kefiry, kombucha, fermentowane warzywa, czy inne produkty spod znaku superfoods jak octy: jabłkowy, malinowy lub porzeczkowy oraz zimnotłoczone oleje (z czarnuszki, lnu czy wiesiołka).

Kombucha – co to właściwie jest?

Kombucha to egzotycznie brzmiąca nazwa i spora nowość na polskim rynku. Póki co, wiele osób jeszcze o niej nie słyszało, a tym bardziej nie miało okazji przekonać się o jej dobroczynnym działaniu. Czym tak naprawdę jest kombucha? To lekko fermentowany napój herbaciany, który wywodzi się z Chin. Doceniono go przede wszystkim za działanie detoksykacyjne i pobudzające. Z uwagi na zawartość kwasu octowego wykazuje działanie przeciwbakteryjne, poza tym zawiera z grupy B i C, a także składniki mineralne takie jak żelazo, potas czy cynk, które skutecznie wspomagają nasz organizm w walce z różnego rodzaju infekcjami. 

W trosce o nasz organizm, warto także pamiętać, że ruch skutecznie pobudza układ odpornościowy, dlatego nie zapominajmy o częstych spacerach. Pomogą one również obniżyć poziom stresu, który także w nadmiarze uderza w naszą odporność. Znajdźmy czas na odpoczynek i odpowiednią ilość snu.

Exit mobile version